
Nadýmání má řešení
Nafouklé břicho trápí čím dál víc osob. Pocit to je velmi nepříjemný, mnohdy až bolestivý. Jedná se o projev, kdy plyny vytvořené během trávení nedokážou projít střevem. V části střeva se nahromadí, zpomalí trávení a tím se začnou vytvářet další plyny. Dostáváme se tím do začarovaného kruhu, kdy se nám ve střevech začnou ukládat odpadní a toxické látky a začneme se pomalu trávit. Jak z tohoto kruhu nesnází tedy ven? Pokud tedy nechceme polykat denně léky na podporu trávení.
Většinou se jedná o kombinaci těchto příčin a následků našeho chování:
1. Nesprávné stravovací návyky
Konzumace nevhodné a těžko stravitelné potravy, jako jsou tučné jídla v kombinaci s bílou moukou jsou tou nejčastější příčinou nafouklého břicha. Také jídla, které dráždí žlučník, nadýmají. Další příčnou plynatosti je konzumace sladkostí, kdy v těle dochází k problému s trávením cukrů, a zároveň také škrobu. Velký nafouklý problém nám připraví také pití bublinkových, slazených ale i neslazených limonád. O pivu ani nemluvě! Pokud si stravovací návyky neupravíme problém s nadýmáním bohužel neodstraníme, kolikrát ani při nasazení léku, který vám doporučí lékárník nebo lékař. Snažme se průmyslová jídla nahradit co nejjednoduššími jídly jako vařily naše babičky a jezme dostatek zeleniny a ovoce, i když je to v dnešní době velmi těžké.
2. Intolerance potravin ( intolerance lepku nebo laktózy, ad.)
Velmi častým jevem je v poslední době intolerance na některé potraviny. I když nemáte potvrzenou diagnozu alergie na lepek nebo celiekii, tak zkuste vyřadit z potravy bílé pečivo, těstoviny a sušenky a uvidíte že výsledek se dostaví velmi rychle a nafouklé břicho zplaskne. Lidem a dětem s potvrzenou alergii nebo intolerancí nezbývá nic jiného než se stravovat zdravě a nečinit stravovací přešlapy, jinak se muže stát že, dojde k velmi závažným zdravotním komplikacím.
3. Následek dlouhotrvající zácpy
Dlouhotrvající zácpa je velmi nepříjemná a rozhodně nemá smysl popírat fakt, že jí trpíme a neřešit tento zdravotní problém. Pravidelné vyprazdňování střeva je stejně přirozené, a také nezbytné jako příjem potravy. Zácpa se musí se řešit! Pokud necháme ve svém trávicím traktu ležet zbytky jídel delší dobu, toxické a další odpadní látky začnou pronikat přes střevní stěnu a začnou se nám dostávat do těla. Což může mít za následek další závažná onemocnění.
4. Závažná onemocnění či pooperační komplikace
Může se stát, že tuto nepříjemnost si odneseme jako důsledek operačního zákroku. Dalším a velmi závažným důvodem může být fakt, že trpíme nějakým závažným onemocněním a je určitě nutné navštívit lékaře, který odhalí příčiny problému a nastaví léčebný plán.
A jak proti tomu všemu bojovat?
Rozhodně zařazením správných stravovacích návyků a konzumace jednoduchých zdravých jídel. To v první řadě. Bez toho to bohužel nepůjde. Inspirovat se můžete v článku, kde jsem stravovací návyky již popisovala. Já svým pacientům radím (a dost často to pomůže) vysadit bílou mouku, rafinovaný cukru, tučná jídla a uzeniny a zařazení nejméně 300g tepelně zpracované zeleniny do každodenního jídelníčku, dále zařazení probiotik (stačí jeden bílý jogurt denně) a lněných semínek. Výborným trikem je také přidat do vody, ve které vaříme luštěniny sušenou řasu Kombu (velikost poštovní známky stačí) – obohatí vodu o jod a minerály a neutralizuje nadýmavé složky z luštěnin. Po uvaření řasu vylejeme společně s vodou. Řasa nemá žádný vliv na chuť luštěnin. Někdy doporučuji také doplnění vlákniny např. psyllium. Ale opět pozor – hodně vlákniny a málo vody muže také vyvolat nadýmání.
Dalším účinným bojovníkem je pohyb. Přirozený pravidelný pohyb, při kterém zároveň rozhýbeme střeva. To, že většina z nás vykonává sedavé zaměstnání, do něj se přemisťuje většinou také v sedavé poloze a večer se pro změnu usadí do pohodlného křesla, opravdu pohybu střev nepomáhá. Také pozice z jogy mohou pomoci s harmonizací trávení a pravidelným vyprazdňováním.
Bylinky mohou pomoci, avšak nejsou všemocné. Fenykl, anýz, máta, kmín a římský kmín, heřmánek, meduňka, lékořice. Chilli či kuličky černého pepře podporují střevní peristaltiky a urychlují trávení, ale pozor pokud je zkombinujete a tučným nebo nevhodným jídlem můžeme si přivodit průjem. Ostropestřec napomáhá činnosti jater a žlučníku, takže může pomoci v případech, kdy je příčina tady. Od babiček víme, že proti nadýmání se do polévek dával petržel. Zkuste si každé ráno připravit nálev ze ¼ lžičky fenyklu, římského kmínu, černého pepře a lístku máty či plátku zázvoru. Při pravidelné konzumaci si pročistíte tělo, nastavíte detoxikaci střev a celkově si pomůžete.
Pokud s sebou a svými stravovacími návyky bojujete neúspěšně delší dobu, najděte ve svém okolí odborníka či mne kontaktujte. Určitě najdeme řešení vašich problémů a nastavíme stravovací režim, který vás bude bavit.

Co si namazat na pečivo?
You May Also Like

Celozrná vs. Bílá mouka
Červen 26, 2019
Glykemický index potravin
Červenec 18, 2019