
Vejce jsou superpotravina
Každého z nás z nás občas zaskočí vědecká zpráva, která zaručeně hlásá, že bychom rozhodně neměli jíst rajčata, máslo či pečivo. A je to nesmysl, vždy záleží na tom, o jaký druh se jedná, jestli je pěstováno na zahradě či vyráběno co nejpřirozenější cestou z kvalitních surovin. Vejce lidé před nedávnem také pranýřovali. Přitom jsou pro nás nejstravitelnější bílkovina a dokážeme z nich maximálně využít všechny živiny. O všem ale platí, konzumovat s mírou!!! 🙂
Bílek – nejkvalitnější zdroj bílkovin
Vejce resp. bílek obsahuje vaječné proteiny, které jsou pro lidskou výživu nezbytné, přičemž jedno velké vejce obsahuje 6 gramů. Vejce obsahují totiž všechny esenciální aminokyseliny ve správném poměru, takže pro naše tělo jsou naprosto dokonalé z hlediska stravitelnosti bílkovin. Konzumace vaječných bílků může pomoci při úbytku hmotnosti, zvýšit svalovou hmotu, snížit krevní tlak, optimalizovat zdraví kostí a také přispěje ke správné energetické bilanci.
Naše tělo si takovou látku nedokáže vyrobit, ani získat z jiné potraviny. Vaječná bílkovina má naprosto jedinečnou stravitelnost ze všech potravinových bílkovin. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí procento stravitelnosti ve výši 98 – 100%. Takovou potravinu opravdu nikde nenajdeme.
Žloutek – super zdroj vitamínů
Žloutek obsahuje jedinečné složení vitamínů, minerálů, stopových prvků, antioxidantů a výživových látek. Je zdrojem cholesterolu, dále nenasycených mastných kyselin včetně tak potřebných omega3 mastných kyselin. Vejce nám nabídne lecitin, síru, vitamín A, vitamíny řady B včetně thiaminu a riboflavinu, vitamím E, dále minerální látky jako draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo.
Lutein na oči a cholin na mozek
Vejce mají vysoký obsah různých antioxidantů. Za zmínku stojí lutein, který se nachází ve vaječném žloutku a je jedním ze skupiny velmi silných antioxidantů. Pomáhá chránit oči před UV zářením a podle klinických studií také snižuje riziko šedého zákalu, což je nejčastější příčina slepoty u osob nad 65 let věku.
Cholin si naše tělo neumí samo vyprodukovat v potřebném množství. Opět ho najdeme ve vaječném žloutku. Cholin nám doslova doplní energii do mozku. Stimuluje totiž jeho vývoj i funkce a zvyšuje koncentraci. Zvláště u dětí bychom na vejce v jídelníčku neměli zapomínat. V jedné studii byly děti podrobeny výzkumu a zjistilo se, že ti, kteří měli v jídelníčku zahrnuty vejce pravidelně, mají zlepšenou koncentraci, chování i výsledky matematických a fyzikálních testů.
Z čeho vznikla ta fáma
Cholesterol z vajec (nebo z potravy vůbec) zpravidla nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Při konzumaci 5 – 10 ks vajec týdně si spíše hladinu cholesterolu můžeme vylepšit – vejce totiž mají vliv na HDL cholesterol, který je pro tělo prospěšný. Zásadní faktor ovlivňující složení vajec a tím pádem i cholesterol je o tom, jak byly slepice chovány a čím byly krmeny. Vejce od slepic, které jsou chovány na pastvinách anebo jsou krmené zeleným krmivem mají mnohem vyšší obsah nejenom vitamínů ale také omega3mastných kyselin. O omega3mastných kyselinách je známo, že snižují hladinu triglyceridů v krvi, což je dobře známý rizikový faktor pro srdeční onemocnění. Studie ukazují, že konzumace vajíček obohacených o omega3 je velmi účinným způsobem, jak snížit hladinu triglyceridů v krvi. V jedné ze studií pouze 5 omega-3 obohacených vajíček týdně po dobu 3 týdnů snížilo triglyceridy o 16-18%!
S chovem slepiček a produkcí souvisí také jediné nebezpečí ze syrových vajíček – salmonela. Kontrola chovu a tepelná úprava toto riziko úplně eliminují, takže pozor na zmrzliny nebo čerstvé majonézy, když nevíte nic o původu vajíček.
Ideální snídaně i svačina
Vejce jsou nejideálnější potravina pro začátek dne. Dokáží nám kontrolovat vstřebávání energie v těle, snižují pocit hladu, protože se cítíme delší dobu nasycení. Bílkoviny využije pro zdraví celého naše těla, správný chod buněk, tkání, svalů i orgánů. Složení vajec navíc prospívá naší kůži, vlasům, pomáhá nám proti infekci, dehydrataci a zdravému metabolismu. Pokud se snažíme zhubnout, doporučovala bych také vejce zařadit do jídelníčku, v nejvyšším poměru bílek a žloutek méně častěji.
Lidé s vysokým cholesterolem
Pokud máte vysoký cholesterol, určitě se nemusíte konzumaci vajec vyhýbat. Pokud nebudete jíst více jak 1 vejce denně, včetně vajec použitých na přípravu jídel. Pacientům obvykle nedoporučuji vajíčka smažená, ale spíše vařená natvrdo.
Rozhodně se ale nevyplatí vejce z jídelníčku vyškrtnout, těžko totiž najdeme tolik komplexních látek v jiných potravinách. Pokud si nejste jisti, jak svůj jídelníček správně sestavit, ozvěte se, ráda vám pomohu.
You May Also Like

Užívejte si sílu vavřínu
Červen 27, 2019
Mrkev je neobyčejně přínosná zelenina!
Červenec 18, 2019