jídlo chutně a zdravě,  zdravé potraviny

Borůvky: Elixír dlouhověkosti

Borůvky obsahují největší množství antioxidantů ze všech možných druhů ovoce a zeleniny, minimum kalorií, spoustu minerálních látek, vitamínů, karotenoidů, tříslovin a mnoho dalších cenných látek. Jsou opravdu výjimečným ovocem, které hojně roste v našich lesích, ale vyhovuje mu spíše vyšší nadmořská výška.

Elixír života

Mnoho vědeckých studií se zabývá tím, co způsobuje naše stárnutí a jak tomu přirozenému jevu předejít. Jedním z důvodů je poškozování lidské DNA. Vědecké studie prokázaly, že borůvky dokáží tento proces výrazně pozitivně ovlivňovat, a to až o pětinu. Tyto malé fialové plody totiž obsahují obrovské množství antioxidantů, které dokáže neutralizovat některé druhy volných radikálů, které každý den naše DNA poškozují. Hojně jsou proto využívány extrakty z borůvek ve farmaceutickém průmyslu i v lidovém léčitelství. Borůvková šťáva se také doporučuje v boji proti rakovině.

Vitamín pro letce a kosmonauty

Borůvky velmi výrazně pomáhají udržovat v kondici lidský zrak a dokonce jej zlepšovat. Proto byly za druhé světové války tolik oblíbené mezi letci. Zlepšují totiž vidění v šeru, což bylo pro letce obrovské pozitivum. Látky obsažené v borůvkách navíc ještě zlepšují ostrost vidění a regenerují sítnici. Sečteno a podtrženo jsou pro udržení dobrého zraku velmi cenné.

Vitamín B, C K a mangan

Borůvky obsahují obrovské množství tělu prospěšných látek, avšak za zmínku stojí vitamíny řady B, vitamín C a K a minerální látka mangan. Ty jsou totiž v borůvkách zastoupeny ve vyšším množství. Vitamíny řady B jsou zásadní pro správné fungování trávicího systému, zpracování živin a spalování tuků. O jejich nepostradatelnosti si můžete přečíst v minulém článku. Vitamín K je třeba pro regeneraci kostí a je nezbytný pro srážení krve. Zároveň podporuje dlouhověkost a chrání tělo před infekcemi a zhoubným nádorům. „Céčko“ nám zajišťuje tvorbu kolagenu, udržuje pružné cévy, kosti i zuby a pomáhá regenerovat. Mimo to je vitamín C jedním z nejsilnějších antioxidantů a zajišťuje správný chod naší imunity. K těmto procesům přispívá i mangan, který podporuje lepší využití vitamínů C v lidském těle a je klíčový pro tvorbu tyroxinu – hormonu štítné žlázy.

Prostě superpotravina!

Borůvky také dokáží léčit záněty močových cest a kožní problémy, které jsou alergického původu. Ženám se take doporučují při úporných menstruačních bolestech. Borůvky jsou velmi účinné i jako bojovník proti obezitě. Čistí totiž střeva od parazitů, pomáhají odvodňovat organismus a regulují hladinu tuků v krvi. Diabetikům se doporučuje pitná léčebná kúra, která využívá odvar z borůvkových listů.

Ideálně bychom je měli konzumovat čerstvé, avšak v našich podmínkách to není až tak reálné. Zkuste je tedy zmrazit či vyrobit kompot nebo džem (jen pozor na cukr:). Skvělé jsou také jako sušené nebo v prášku. Zde si jen dejte pozor, aby nebyly sířené. Další možností je popíjení borůvkové šťávy, čaje či příprava domácího pečeného borůvkového čaje. U něj si totiž budete stoprocentně jisti, jaké látky svému tělu dopřáváte.

Pokud řešíte, zda zařazujete do svého či rodinného jídelníčku dostatečný poměr živin, vitamínů a minerálů, ozvěte se pro radu. Svým klientům sestavuji jídelníčky, které vedou k celkové ozdravě organismu a obnově životní síly a radosti.  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *