dieta,  jídlo chutně a zdravě,  zdravé potraviny

Jáhly mají význam pro zdraví i pro hubnutí!

Jáhly jsou jednou z výživově velmi cenných bezlepkových potravin. Jáhly získáme pokud vyloupeme zrna prosa setého. Byly významnou potravinou po celé Evropě a to až do 16. století. Historici uvádějí, že popularita této obiloviny začala upadat kvůli tomu, že byla do Evropy přivezena rýže a také bramborový boom. V dnešní době jsou číslo jedna pečivo a těstoviny. Pokud bychom ale měli porovnávat, jaké výživové hodnoty má ta která příloha, ani jedna nám nedopřeje tolik pro tělo potřebných látek jako právě jáhly. 

Vláknina 

Každý lékař či výživový specialista vám při snaze zhubnout jako první pravidlo při sestavování jídelníčku bude připomínat, že musíte konzumovat hodně vlákniny. Vláknina totiž patří mezi komplexní sacharidy, které nám do těla postupně uvolňují energii, regulují činnost střev a trávicího ústrojí, a téměř se neukládají  do podkožního tuku. Ve 100g jáhlů najdeme až 9g vlákniny, což činní zhruba ⅓ ideálního příjmu vlákniny. Jáhly také fungují jako diuretikum a odvádějí vodu z těla. 

Železo

Jáhly obsahují vyšší hodnoty železa, a proto se doporučují při poruchách krvetvorby. 

Stejně tak nám železo napomůže při únavě, padání vlasů a lámání nehtů. Pokud nemáme v těle dostatek železa, ubývá nám také svalová hmota. Takže pozor na dostatečný příjem železa! 

Křemík

Křemík je také velmi významný minerální prvek pro náš organismus, je to silný antioxidant, který nám zaručuje silné vlasy, kvalitní nehty, krásnou kůži a podporuje růst zubů. Ti, co trpí lámavostí vlasů a nehtů, by měli určitě křemík v těle doplnit a jáhly se nabízejí jako výhodný zdroj tohoto prvku.  

Draslík 

Draslík je jeden z nepostradatelných minerálních prvků pro sportovce a osoby se zvýšenou pohybovou aktivitou, protože přeměňuje cukry na energii. Dále nám draslík napomáhá odplavovat z těla toxické látky a ochraňuje naše srdce před srdečními chorobami.

V jáhlách kromě draslíku najdeme spoustu minerálních látek jako fosfor, hořčík, měď, železo a zinek. Z vitamínu jsou jáhly zdrojem řady B a to konkrétně B1 a B2. Díky kombinaci těchto vitamínu a minerálních látek jsou ideální při potřebě rekonvalescence, tělesném vyčerpání a očistě organismu. 

Nasladko i na slano

Jáhly jsou ideální potravinou nejen kvůli svým výživovým hodnotám a ceně, ale hlavně kvůli tomu, že se dají připravovat velmi snadno nejen na slano, ale i nasladko. V každé staročeské kuchařce najdete recepty, které se připravovaly v obou variantách a dokonce byly pokládány za slavnostní jídla nejen na Vánoce, ale i na svatby, apod. Jáhly se dají připravit jako sladké kaše, koláče, jako rizota, přidat do salátů či jako zavářka do polévky, nebo zdravá příloha místo knedlíku. 

Ideální snídaně

Připravit si čerstvou jáhlovou kaši není vůbec nic těžkého. Jáhly stačí spařit v horké vodě a následně 20 – 25 minut vařit do měkka. Poté přidáte mléko, med, ořechy a ovoce, co máte rádi a máte levnou a skvělou snídani. Jáhly vám navíc budou dodávat energii po celé dopoledne!

Jáhly jsou jedna z potravin, na kterou nedám v jídelníčcích svých klientů dopustit. Pokud i vy sami hledáte pomoc se sestavením zdravého jídelníčku, ozvěte se, ráda vám jej zpracuji. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *