dieta,  jídlo chutně a zdravě

Naklíčení semínek

Nechat si doma naklíčit semena je opravdu velmi jednoduché a jejich konzumace nesmírně přínosná pro naše tělo. Jakmile si za tři dny budete pochutnávat na klíčcích v salátu, pomazánce nebo jen tak ke svačině v práci, pocítíte opravdový nával energie! A že tu teď na jaře potřebujem 🙂

Proč jsou naklíčené semínka tolik prospěšné našemu zdraví?

Pokud konzumujeme potraviny v syrovém stavu, získáváme z nich pro své tělo nejvíce vitamínů, minerálů, vlákniny, enzymů a dalších tělu prospěšných látek. Enzymy se našem těle starají o každý fyziologický a biochemický proces. Jsou potřeba k životu. Klíčky obsahují neuvěřitelné množství enzymů, proto jsou pro nás tak přínosné. Dále obsahují nukleové kyseliny, které se vyskytují jen v živých buňkách. Při procesu klíčení semínko vypustí veškerou energii, která je potřebná k růstu a vyvinutí celé rostliny. Když naklíčená semena zkonzumujeme, přijmeme tuto zhuštěnou energii do sebe. Navíc jsou semena velmi snadno díky procesu klíčení stravitelná.

Jaká semena vybrat?

Nejčastěji se používají čočka, fazole mungo, ředkvičky, řeřicha nebo cizrna,. Skvělé jsou ale i semena vojtěšky, jáhly, pšenice, ječmen, sója či alfa alfa. Každá semínka mají svou jedinečnou chuť a my máme nejvíce v oblibě fazole mungo, ředkvičky a semana alfa alfa. Jednotlivé druhy potřebují různě dlouhou dobu k naklíčení, obyčejně ale za pouhé tři dny sklízíte chutnou energii 🙂

Co je k tomu potřeba?

Stačí navlhčená vata v misce či mělčím talířku. My nedáme dopustit na nakličovací misku, která odvádí sama vodu a semínka v ní klíčí jedna radost. Jen je důležité je každé ráno a večer propláchnout odstátou vodou, aby semínka nezačala hnít či nevyschla. Také je třeba dát si pozor na množství. Semena ve vodě bobtnají a potřebují více místa kolem sebe, takže raději začněte s menším množstvím než získáte odhad.

A jak s klíčky naložit v naší kuchyni?

Klíčky se dají využít každodenně. Můžete je konzumovat při snídani na chlebu, do  pomazánek, přidat do salátů či je zvolit jako přílohu k masu. Také je můžete přidat do polévek či zeleninových jídel. Nebo jen tak uzobávat a vychutnávat tu šťavnatou a nasládlou či jemně štiplavou chuť!

Fakta

Klíčky jsou zásadotvorné, pomáhají při překyselení, kterým trpí v dnešní době skoro každý jedinec.

Pravidelná konzumace přispívá k lepšímu trávení, zlepšení imunity a celkově má přiznivý vliv na naše zdraví.

Naklíčená semena obsahují o 500%! více vitamínů!

Tak co? Přesvědčili jsme Vás o prospěšnosti klíčení? Zkuste to a uvidíte, že za opravdu nízké náklady prospějete svému zdraví, tělu i mysli!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *