dieta,  jídlo chutně a zdravě,  zdravé potraviny

Kysané zelí je na zimu ideální společník

Naši předci si v minulém století naprosto běžně připravovali zásobu kysaného zelí do zásoby. Zajistili si tak vitamínovou zásobu pro tuhou zimu a rozhodně je jen tak nějaká chřipka nerozhodila. Kysané zelí zažívá svou reminiscence hlavně kvůli tomu, že pomáhá zabraňovat růstu rakovinových buněk. A kvůli čemu dalšímu stojí za to ho pravidelně konzumovat? 

Přírodní probiotikum

Kysané zelí funguje je přírodní pro-biotikum, které dokáže opravdové zázraky. Obnovuje přirozené prostředí v našich střevech již po 14 dnech pravidelného užívání. Určitě jste již zaslechli tvrzení, že kysané zelí čistí střeva a přesně tak to je. Pokud zvládnete zelnou kůru, která není nijak odpudivá, vyčistíte si celé trávicí ústrojí jako při generálním úklidu. 

Obsahuje mnoho vitamínů a antioxidantů

Kysané zelí obsahuje obrovské množství vitamínu C, kterého v zimě potřebujeme opravdu velké množství. Dále obsahuje vitamíny B, E a K, kyselinu listovou, vápník, mangan a draslík, díky kterým živiny ze zelí mnohem lépe působí. Všechny tyto vitamíny nám v zimě chybí, jelikož nemáme k dispozici tolik čerstvého ovoce a zeleniny a proto je nasnadě využít je z kysaného zelí. Díky velké antioxidační aktivitě pomáhá detoxikovat karcinogeny, blokuje určité enzymy spojené s destrukcí kloubů a pomáhá chránit svaly před poškozením při intenzivním cvičení.

Zlepšuje činnost mozku a činí nás šťastějšími

Toto tvrzení může působit neuvěřitelně. Pokud však dáte za pravdu faktu, že pokud se stravujete kvalitně a zdravě, máte nejen šťastnější zažívání, ale i myšlenky. Hlavně mozek potřebuje kvalitní přísun živin, aby správně fungoval a mohl bojovat proti stresu v těle. Probiotika z kysaného zelí dokáží naprosté zázraky! 

Dodává nám energii a ještě pomáhá hubnout

Vracíme se zase k tomu trávení. Tím, že kysané zelí čistí střeva, zprůchodňuje střevní stěny a usnadňuje vstřebávání výživných látek, dokáže při naší snaze hubnout velmi pomoci. Pomůže ovládnout naše chutě a díky vitamínům nám přímo vstříkne energii do žil, takže budeme hubnout radostněji a mnohem více se ovládat. 

Bojuje proti rakovinovým buňkám, zánětům a virům 

Tím, že kysané zelí prochází fermantací- česky kvašením- tak se z něj stává chemická sloučenina. Sulforafan je jedna přírodních látek (organická sloučenina síry), která dokáže doslova zabíjet rakovinové buňky, ničit záněty a viry v lidském těle. Dle studii můžeme od  sulforafan očekávat ničení (programovanou buněčnou smrt=apoptozu) rakovinných buněk v tlustém střevě, prostatě a také u rakoviny plic vyvolané kouřením. Sulforafan podporuje také produkci enzymů, které chrání cévy a snižuje poškození buněk reaktivními molekulami kyslíku. Dále stimuluje imunitu i má protizánětlivé účinky, má vliv na hladinu testosteronua tím brání ukládání tělesného tuku, 

Kožní problémy a akné

Při kožních problémech, hnisavých obtížích a akné se doporučuje pomačkat kysané zelí a přiložit na postižené místo. Nejlépe přes noc. Zelí pleť vyčistí a zničí viry a záněte i na kůži. 

A kolik ho tedy denně ideálně zkonzumovat? 

Preventivně

Polévková lžíce neméně 2x týdně 

Kúra na pročištění střev

Minimálně 3 týdny až 3 měsíce každodenní konzumace dvou až tří polévkových lžic. 

Léčebná kúra 

Pokud nás trápí nějaký závažný problém, zánět, akné či virové onemocnění měli bychom si dopřát miskou kysaného zelí včetně šťávy denně. 

Nezapomeňme na to, že si kysané zelí můžeme sami doma připravit, návodů na internetu najdete mnoho. A pokud na přípravu a údržbu zelí nemáme čas, pytlíky kysaného zelí nás rozhodně nezruinuje a pomůže silou takřka koní. ☺ 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *