jídlo chutně a zdravě,  zdravé potraviny

Ředkvičky: neloupat a zchroupat

Ředkvička je o mnoho mladší příbuzná ředkve, která se pěstovala již ve druhém tisíciletí před. n. l. v Číně. Prameny uvádějí, že ředkvička byla v Evropě známá jako plodina “teprve” až od 16. století. Ti, co ředkvičky pěstují na zahrádce na ni určitě nedají dopustit, vždyť známe tolik druhů i chutí! Dvoubarevné, fialové, žluté, bílé, černé i ty nejznámější červené. Jedinou její nevýhodou je to, že pokud ji pěstitelé hnojí umělými hnojivy, vtahuje z něj do sebe dusitany. 

Zásobárna vitamínů, olejů a silic

Většina z nás si na ředkvičkách pochutnává v syrovém stavu a tak je to v naprostém pořádku. Díky tomu získáme pro své tělo maximum z výživových látek, které nám ředkvička nabízí. Obsahuje totiž vitamíny řady B a C, E, D, niacin i beta karoten. Najdeme v ní také velmi cenné hořčičné oleje a silice, které ji samotnou chrání proti plísním a bakteriím. Díky tomu, že ji zkonzumujeme, tyto vlastnosti zužitkujeme pro sebe a vyčistíme si trávicí trakt!

A to stále není vše!

Tato skvělá plodina má navíc v sobě ještě poměrně široce zastoupené minerální látky. A to draslík, fosfor, mangan, měď, hořčík, síru, sodík, vápník a železo! K tomu je velmi bohatá na vlákninu, je nízkokalorická, obsahuje sacharidy, proteiny a lipidy.  Naprosto ideální společnice pro zdravý jídelníček, při nemoci, při zažívacích problémech a dokonce i hubnutí.

Silice ty jsou nejvíce

Díky silicím si čistíme tělo hned od prvního sousta. Jakmile začneme kousat ředkvičku, začneme si dezinfikovat sliznice v ústech a nosohltanu – to je ta štiplavost. Pokud máme dýchací problémy či jsme nachlazeni, ředkvičky nám uleví, a pročistí celý trávicí trakt od bakterií.

A na co ještě je ředkvička skvělým pomocníkem?

Draslík přispívá ke správné činnosti srdce, vápník zas ovlivňuje pevnost kostí, nehtů a kvalitu chrupavek. Beta karoten nám slouží ke správné činnosti zraku. Minerální látky dále podporují trávení a jsou lehce močopudné. Pokud tedy trpíme zácpou, jsou ideální zelenina pro zařazení do jídelníčku. Díky všem vitamínům nám navíc podporují imunitu a působí detoxikačně. V nadcházejícím období super volba!

Černá ředkev

Stojí za to zmínit účinky příbuzné ředkviček a to černé ředkve. Ta má ještě blahodárnější a mnohonásobné účinky. Dokonale očisťuje játra, velmi napomáhá při kašli, rozpouští hleny a působí silně močopudně. Je to tedy skvělá volba při nachlazení, chřipce a rýmě.

Nedám dopustit na naklíčenou ředkvičku ze semínek. Její koncetrovaná štiplavost, veškeré vitamíny a minerály si tak můžeme užívat celoročně. Stačí na to pouze semínka, nakličovací miska a 3 – 4 dny vyčkat než nám semínka naklíčí. 

Ředkvičkové recepty

Ředkvičky jsou skvělé k pochroupání ke svačině a navíc jsou velmi dostupné a to i cenově. Gurmáni je určitě ocení v kombinaci s vejci a to jak vařenými, tak smaženými. Přidáváme je do pomazánek, zeleninových salátů a jsou skvělé i dušené s brambory či jáhlami.

Můj oblíbený recept

Zkuste nastrouhat ředkvičky do tvarohu, přidat trochu soli a pepře. Pálivá příchuť ředkviček zjemněná tvarohem nám dá velmi lahodnou pomazánku. Ideální první pomoc na jarní únavu:)

Nejen tato zelenina by měla mít v našich jídelníčcích nezastupitelné místo. Pokud vás trápí nějaké to kilo navíc či nějaké onemocnění, vězte, že strava je nám lékem! Na konzultacích můžeme objevit stravovací chyby a vyřešit problémy, které se táhnou léta. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *