jídlo chutně a zdravě,  zdravé potraviny

Sezam je jedno z nejzdravějších semínek

Sezam indický patří mezi jedno z nejstarších koření na světě. Čínané mu dokonce přisuzují účinky dlouhověkosti. Můžeme jej používat neomezeně a čerpat z jeho dokonalých vlastností. Tím, že neměří více jak dva milimetry, tak se skvěle v jídle ztratí a vy nebudete muset odpovídat na všetečné otázky, co jste do večeře přidala. 

Složení sezamu je skoro až neuvěřitelné. 

Obsahuje 50% rostlinných olejů, 20% bílkovin, 16% sacharidů a 9% vlákniny. Najdeme v něm vitamíny řady E a B, které jsou nezbytné pro chod našeho organismu a zároveň jsou zásadní při snaze hubnout. Konkrétně tedy vitamín B1, B2 a B3 a beta karoteny. Dále sezam obsahuje vysoké hodnoty minerálních látek a to draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo. A to všechno ve 2 mm semínku!

A na jaké neduhy nám může semínko pomoci? 

Mix vitamínů a minerálů přispívá v boji proti řídnutí kostí, při poruchách krvetvorby, srdečních onemocnění, při nadváze, zácpě, chudokrevnosti a dokonce i menopauze. 

Ovlivňuje také růst vlasů, kůže, nehtů a napomáhá k lepšímu sluchu. Nejen studentům a sportovcům dokáže také pomoci a to tím, že přispívá k vyšší odolnosti proti stresu a neurozám. Vřele bych ho pro jeho úžasné složení také doporučila těhotným a kojícím ženám. 

Konzumujte ho neloupané! 

Velká část výše jmenovaných blahodárných látek se totiž vyskytuje ve slupce semínka. Proto jej zásadně kupujte neloupané. Přidávejte ho do pečení, opražte ho na sucho do salátů, přidejte opražené do těstovin, přidejte do kaší, rýže i do zeleninových jídel. Také můžete využít síly sezamových produktů jako je sezamová pasta (tahini), sezamový olej a sezamové mléko (při nesnášenlivosti laktózy). 

Sezamová pasta

Pro některé je samozřejmostí mít v lednici uskladněnou pastu Tahini, někoho může odradit na první pohled cena sklenice. Pokud si ale spočítáme, že do jídla přidáváme obvykle čajové lžičky, vyjde nám, že se jedná stále o levný produkt. Vyrábí se rozemletím opražených sezamových semen. Sezamovou pastu si jen tak mnozí mažou na chleba jako pomazánku místo másla a další z nás ji přidávají do čím dál více oblíbeného a naproto zdravého hummusu. Dá se ale využít i při přípravě zeleninových jídel, tam kde bychom použili smetanu, hořčici či krémový sýr. Ve středomořské kuchyni je pasta Tahini nedílnou součástí sladkých jídel jako je baklava či chalva.

Sezamový olej

Jak jsem popsala výše, sezam vlastně obsahuje 50% rostlinného oleje. Proto je více než snadné si odvodit, že se bude moci zakoupit i olej z něj vyrobený. Jeho využití najdeme ve studené kuchyni i pro zevní užití. Díky velkým antioxidačním schopnostem se doporučuje pro snižování hladiny cholesterolu, nastavení trávení a při těžkém psychickém i fyzickém vyčerpání. Dále se nabízí jako skvělý pro ošetření kůže i do vlasového zábalu a doporučuje si po zahřátí i jako masážní olej.  

Sezam doporučuji jako zásadní produkt pro přijetí nových stravovacích návyků a snaze hubnout. Všichni mí klienti odchází z konzultace s výčtem nových produktů a sezam mezi ně díky svým blahodárným účinkům neodmyslitelně patří. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *