jídlo chutně a zdravě

Celozrná vs. Bílá mouka

Všude se píše, že lepší je celozrná mouka než ta naše klasická – bílá….ale VÍTE PROČ?

  • celozrná mouka obsahuje řádově o 60-85% živin více než bílá mouka (vápniku, železa, zinku, manganu, hořčíku, vitamínu B1, B2, B6 a vitaminu E)
  • celozrná mouka má daleko nižší tzv.glykemický index – což znamená, že po celozrném pečivu máme stálejší hladinu krevního cukru, cítíme se delší dobu zasycení a nepronásleduje nás chuť na sladké
  • v celozrné mouce je daleko více enzymů důležitých pro štěpení škrobů a tudíž naše tenké střevo je méně zahlcené nenaštepeným škrobem
  • obsah lepku v celorzné mouce je o 30% nižší než v bílé mouce (lepek může způsobit cukrovku typu I., roztroušená sklerozu, celiakie, crohnovu chorobu, ulcerózní kolitidu nebo rakovinu střevní sliznice
  • celozrná mouka obsahuje daleko více vlákniny, kterou potřebujeme pro správné fungování našich střev a jako prevenci proti rakovine tlustého střeva

Přesvědčili jsme Vás proč si zítra místo obyčejné housky koupit CELORZNOU? ….u nás Vám pomůžeme porozumět dalším nástrahám potravin, které mužeme obejíta udělat tak něco pro svoje zdraví!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *