jídlo chutně a zdravě,  zdravé potraviny

Fazole: Kouzelný prostředek na hubnutí

Pevně věřím, že po přečtení tohoto článku vezmete fazole na milost a opravdu je zařadíte pravidelně do svého jídelníčku. Fazolí je po světě až na 500 druhů, takže je opravu z čeho vybírat. S touto zanedbávanou luštěninou se totiž dá doslova a do písmene v kuchyni čarovat a to nejen naslano, ale i na sladko. Fazole ale musí projít tepelnou úpravou, jelikož v syrovém stavu obsahují jedovaté látky, které by citlivým osobám mohly pěkně zavařit.

Prospěšnost pro zdraví

Pomáhá hubnout a čistí střeva

Fazole obsahují opravdu velké množství vlákniny, která je nezbytná pro hubnutí. Jeden šálek bílých fazolí obsahuje minimálně 19 gramů vlákniny, minimum tuku a dostatek bílkovin. Tento koktejl výživných látek je naprosto dokonalý, když se chceme dostat do formy.

Zvyšují naši náruživost

V dávných dobách se v klášterech konzumace fazolí zakazovala, aby zbytečně nezpůsobovala hříšné myšlenky jejich obyvatel. V dnešní době nám fazole mohou v tomto ohledu napomoci. Jen bychom měli při jejich přípravě dbát na pokyny, abychom se zbytečně netrápili nadýmáním. 

Skvělá náhražka masa

Vegetariáni fazole připravují velmi často a vědí proč. Jejich nutriční hodnota je opravdu skvělá a vyživuje naše tělo přesně tím, co potřebuje. Minimum tuku se skládá z nenasycených mastných kyselin a bílkoviny přesně nahradí látky, které vegetariánům chybí.

Vitamínová bomba

Fazole obsahují mnoho potřebných látek a jsou opravdu komplexní potravinou, která je cenově velmi příznivá. Draslík, váplník, fosfor, hořčík, jód a železo, či kyselina listová, niacin i provitamín A. Díky tomuto složení jsou pro nás opravdu velmi obohacující z hlediska výživy.

Fazole jsou nadýmavé

Je to fakt, se kterým nic neuděláme, ale můžeme plynatosti předejít přípravou. Fazole je dobré namočit den předem, vodu slít a uvařit je s mořskou řasou či bylinkami (tymián, kmín, saturejka či majoránka). Tím se sníží oligosacharidy, které jsou tím viníkem nadýmání ve střevech.

Pár tipů na závěr:

1.    Nepoužívejte fazole z konzervy – obsahují vysoký podíl sodíku!

2.    Náhražka majonézy – stačí rozmixovat uvařené fazole, s citrónovou šťávou a trochou rajského protlaku.

3.    Mungo fazole jsou úžasné na klíčení – za 3 dny si můžete pochutnávat na čerstvých klíččích!

4.    Fazole jsou skvělá potravina pro diabetiky, protože snižují hladinu krevního cukru.

Fazole jsou navíc velmi cenově dostupná potravina, takže nemusíte mít pochyby o tom, proč je nezařadit do jídelníčku. Pokud si nejste jisti, jak začít a jak si svůj jídelníček sestavit, ozvěte se mi. Uvidíte, že je to lehčí než jste čekali!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *