Fazole: Kouzelný prostředek na hubnutí
Pevně věřím, že po přečtení tohoto článku vezmete fazole na milost a opravdu je zařadíte pravidelně do svého jídelníčku. Fazolí je po světě až na 500 druhů, takže je opravu z čeho vybírat. S touto zanedbávanou luštěninou se totiž dá doslova a do písmene v kuchyni čarovat a to nejen naslano, ale i na sladko. Fazole ale musí projít tepelnou úpravou, jelikož v syrovém stavu obsahují jedovaté látky, které by citlivým osobám mohly pěkně zavařit.
Prospěšnost pro zdraví
Pomáhá hubnout a čistí střeva
Fazole obsahují opravdu velké množství vlákniny, která je nezbytná pro hubnutí. Jeden šálek bílých fazolí obsahuje minimálně 19 gramů vlákniny, minimum tuku a dostatek bílkovin. Tento koktejl výživných látek je naprosto dokonalý, když se chceme dostat do formy.
Zvyšují naši náruživost
V dávných dobách se v klášterech konzumace fazolí zakazovala, aby zbytečně nezpůsobovala hříšné myšlenky jejich obyvatel. V dnešní době nám fazole mohou v tomto ohledu napomoci. Jen bychom měli při jejich přípravě dbát na pokyny, abychom se zbytečně netrápili nadýmáním.
Skvělá náhražka masa
Vegetariáni fazole připravují velmi často a vědí proč. Jejich nutriční hodnota je opravdu skvělá a vyživuje naše tělo přesně tím, co potřebuje. Minimum tuku se skládá z nenasycených mastných kyselin a bílkoviny přesně nahradí látky, které vegetariánům chybí.
Vitamínová bomba
Fazole obsahují mnoho potřebných látek a jsou opravdu komplexní potravinou, která je cenově velmi příznivá. Draslík, váplník, fosfor, hořčík, jód a železo, či kyselina listová, niacin i provitamín A. Díky tomuto složení jsou pro nás opravdu velmi obohacující z hlediska výživy.
Fazole jsou nadýmavé
Je to fakt, se kterým nic neuděláme, ale můžeme plynatosti předejít přípravou. Fazole je dobré namočit den předem, vodu slít a uvařit je s mořskou řasou či bylinkami (tymián, kmín, saturejka či majoránka). Tím se sníží oligosacharidy, které jsou tím viníkem nadýmání ve střevech.
Pár tipů na závěr:
1. Nepoužívejte fazole z konzervy – obsahují vysoký podíl sodíku!
2. Náhražka majonézy – stačí rozmixovat uvařené fazole, s citrónovou šťávou a trochou rajského protlaku.
3. Mungo fazole jsou úžasné na klíčení – za 3 dny si můžete pochutnávat na čerstvých klíččích!
4. Fazole jsou skvělá potravina pro diabetiky, protože snižují hladinu krevního cukru.
Fazole jsou navíc velmi cenově dostupná potravina, takže nemusíte mít pochyby o tom, proč je nezařadit do jídelníčku. Pokud si nejste jisti, jak začít a jak si svůj jídelníček sestavit, ozvěte se mi. Uvidíte, že je to lehčí než jste čekali!