jídlo chutně a zdravě

Zdravé potraviny

Pro tento článek jsem vybrala tedy svému srdci blízké české výrobce produktů, které má smysl kupovat a využívat jejich životadárnou sílu. Nenechte se někdy zmýlit cenou, ono totiž produkty, které mají výživnou (= nutriční) hodnotu stačí přidávat leckdy v malém množství, abychom doplnili výživný prvek a balení nám vydrží delší dobu.

Raw food – produkty Lifefood.cz

Raw food jsou potraviny které nejsou tepelně zpracované a tudíž se v nich zachovávají všechny živiny včetně enzymů (enzymy, jsou látky proteinové povahy,  které se při teplotně 42st.celsia ničí). Kromě toho potraviny tepelně zpracované (vařením, pečením, smažením) vyvolávají v těle větší imunitní reakci, takže pokud konzumujeme syrovou stravu tělo nemusí řešit tak imunitní zátěž. Já nejsem zastánce stravování čistě raw stravou tzv. vitariánství, ale jsem velkým příznivcem zařadit raw potraviny do našeho pravidelného jídelníčku. Raw food jsou výhradně rostlinné produkty které jsou nejčastěji připravované namáčením, naklíčením, mletím, rozmixováním a následným sušením potravin při teplotě nižší než 42st.celsia. Také neobsahují žádné chemicky přidané látky, „éčka“, barviva, konzervanty, umělé sladidla, ani rafinovaný bílý cukr.

Více zde: http://www.syrova-strava.cz/raw-food-co-to-je/

A proč právě raw food z Lifefood? Je k tomu několik duvodu. Lifefood je ryze česká společnost Terezy Havrlandové, která vyrábí tzv.raw food živé jídlo od roku 2006. Majitelka Díky vlastní zkušenosti s náročnou rekonvalescencí, kdy jí raw potraviny  dokázali napomoci při tělesné obnově a urychlit návrat do života vybudovala společnost, která je nejenom největším světovým výrobcem raw food potravin v šíři produktových řad, ale hlavně sama osobně dohlíží na kvalitu zdrojových potravin. . A to je jasný důkaz toho, že Tereza a její  skvělý tým dělají raw produkty, tak jak to má být. A velkou část stále ručně.

Pohankové výrobky Šmajstrla

Pohanka je pro mě velmi nedoceněná superpotravina.  Pohanka není obilovinou, ale je to semeno rostliny podobné rebarboře nebo šťovíku (rod Polygonaceae). Takže neobsahuje lepek  a přitom se dá použít jako obiloviny. Výživouvou hodnotou předčí rýži, pšenici, žito a kukuřici a to téměř ve všech zdraví prospěšných ohledech , včetně  nízkého glykemickém indexu, obsahu aminokyselin, a antioxiadantu

Pohanka  byla hlavní potravou našich slovanských předků a naše genetická výbava volá po potravině, díky které se naše buňky se začnou radovat ze záplavy vitamínů, antioxidantu – především rutinu, minerálu, vlákniny  a esenciálních aminokyselin a to vše s poměrně malým počtem kalorií a prakticky žádným tukem…
více v článku na blogu

Pohankový mlýn Šmajstrla je český mlýn, kde loupou pohanku již od roku 1861 a stále mechanickým způsobem. Díky tomu si  pohanka zachovává veškeré výživné látky a neznehodnocují se vitamíny. Pohanka je velmi přínosná pro lidské tělo, přirozeně bezlepková a proto jsem  ráda, že  jsem mohla  výrobky firmy Šmajstrla do mojí nabídky zařadit. Pokud ve Frenštátě pod Radhoštěm budete, určitě se objednejte na exkurzi do mlýna, zážitek bude stát za to!

Proteinové mlsání – Yes chips

Někteří z nás si bez mlsání či nějaké dobrůtky nedokážou život  představit. Proto jsem našla alternativu k brambůrkám, na  kterých je mnoho lidí doslova závislých. Rodinná firma začala prodávat chipsy z luštěnin zprvu na farmářských trzích, ale když nabídka převýšila poptávku, začali luštěninové chipsy vyrábět ve velkém. Opět se jedná o produkty přirozeně bezlepkové, avšak výživné s velkým množstvím bílkovin. V současné době firma vyrábí I různé příchutě a její fanoušci se postupně rozrůstají.

Jak vidíte sami, co značka to příběh rodiny a lidí, kteří se nebáli jít si za svým snem a mnohdy ručně vyrábějí potraviny, které mají neobyčejný přínos. Budu ráda, když se podělíte o názor,  zkušenosti či recepty s těmito produkty na webu či facebooku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *