
Co si namazat na pečivo?
Kauza ceny másla mě přivedla na nápad pro tento článek. Co je vlastně vhodné namazat si na pečivo, aby nám či dětem lépe klouzalo do krku? V první řadě nesmím opomenout fakt, že bychom měli spíše upřednostňovat zeleninu a ovoce, a až pak do svého jídelníčku zařadit pečivo. Všichni, ale víme, jak je jednoduché, vzít do ruky rohlík, namazat ho máslem a na něj dát plátek sýra a šunku. Rozhodně vždy zvolme celozrnné nebo žitné pečivo z kvalitní mouky před nafouklým bílým rohlíkem a čerstvé sýry před sýry tavenými (ty jsou totiž jednak tučné, jednak plné soli a nesmírně zatěžují náš organismus)
Co bych doporučila jako alternativu másla já? …v žádném případě ne margaríny a ztužené rostlinné tuky. Ty totiž obsahují tzv.trans-mastné kyseliny, které můžou výrazně poškozovat zdraví a zvyšují nejen kardiovaskulární rizika ale také riziko rakoviny.
Tyto alternativy Vám naopak mohou vaše zdraví posílit:
Žervé
Asi nejlevnější varianta a zároveň nezdravější. Pokud si žervé namažete na celozrnné pečivo, neuděláte chybu a to ani v případě lehčího jídelníčku. Mým klientům doporučuji přidávat lžičku žervé všude tam, kam byly naše babičky zvyklé nalévat smetanu, do zeleniny, do rizota, do těstovin. Na co jediné dávejte pozor při výběru žervé, aby do něj nebyl přidám škorb či jiná zahušťovadla.
Ricotta
Dražší varianta krémového sýra, avšak opět se skvělými výživovými vlastnostmi. Neobsahuje téměř tuk, je zdravá a dá se ochutit jak na sladko, tak naslano. Navíc obsahuje spoustu minerálních látek a vitamínů bez zbytečných tuků.
Tvaroh
Tvarohovou pomazánku známe všichni. Tvaroh je ale tak geniální produkt a když se k němu přidá zelenina, vařené vejce, bylinky a koření, nikdo si nebude stěžovat, že mu tvaroh vadí. Je navíc velmi bohatý na bílkoviny a plný minerálních látek a vitamínů.
Ti, kteří se z přesvědčení či zdravotních komplikací mléčným výrobkům vyhýbají, mám dva typy:
Cizrna
Ve spojení se sezamovou pastou, která je sama o sobě na pečivu také výtečná, se dá připravit tak oblíbený hummus. Cizrna je také nízkokalorická a obsahuje spoustu vitamínů a důležitých látek pro naše tělo. Pokud hubnete, měla by mít pevné místo ve vašem jídelníčků.
Avokádo
Avokádová pomazánka namazaná na pečivo je taktéž vynikající. Avokádo obsahuje spoustu výživných látek a také je nízkokalorické. Ať už z něj připravíte quacamole či jen rozmačkáte vidličkou se solí a pepřem a pak namažete na pečivo, neuděláte žádnou chybu! A rozhodně ne výživovou.
Pomazánky
Například z červené čočky, kterou není třeba den předem namáčet. Po uvaření ji jen rozmixujete tyčovým mixérem spolu s česnekem (nebo i cibulkou) a kvalitním olivovým olejem. Trochu osolíte, opepříte, kdo má rád pálivé, přidá chilli a skvělá pomazánka je na světě.
Doufám, že tento článek vás inspiroval a vy už příště nebudete mít dilema co si na pečivo namazat, tak aby to bylo zdravé a chutné. 😊

Nadýmání má řešení
You May Also Like

Zdravé potraviny
Červenec 8, 2019
Fazole: Kouzelný prostředek na hubnutí
Červen 27, 2019