jídlo chutně a zdravě,  zdravé potraviny

Rajčata – elixír krásy a zdraví

Rajčata se stala nejžhavějším diskutovaným tématem v oblasti výzkumu fytonutrientu. Rajčata známe každý, ale málokdo ví, jak moc jsou prospěšná pro naše tělo i mysl. V našich končinách si nejvíce dopřáváme odrůdy kulatých červených, ačkoliv si můžeme vychutnat plody žluté, hnědé, zelené, fialové v různých velikostech a tvarech. V každém z nich se ukrývá mnoho prospěšných látek a určitě bychom je měli mít na talíři celoročně.

Rajčata na zdraví

V málokteré zelenině či ovoci bychom našli takový pestrý soubor vitamínů a minerálů. V rajčatech najdeme vitamín A, všechny vitamíny řady B, dále vitamíny C, D, F, K.  Vitamín A prospívá našemu zraku, vitamin C je třeba pro naši srdeční činnost a imunitu, vitamíny řady B zase prospívají našemu nervovému systému, metabolismu, upravují hladinu cukru v krvi a zajišťují klidný spánek i dobrou náladu. Vitamín D nám zajišťuje správný chod imunity a podporuje zdravé kosti a klouby, vitamín K podporuje dlouhověkost, pomáhá vstřebávat vápník a je nezbytný pro srážení krve.  Vřele doporučuji konzumovat rajčata a rajčatovou šťávu osobám se zvýšeným rizikem trombózy.

Tolik minerálních látek

Draslík nám zajistí správné vylučování vody a moči z těla, fosfor je nezbytný pro naše kosti, svaly a buňky, hořčík zásadně ovlivňuje naši nervovou soustavu. V rajčatech také najdeme měď, železo, kobalt, mangan, bróm, nikl a zinek. Železo nám zajišťuje krvetvorbu, měď nám dodá energii a nikl se postará o to, abychom měli co nejméně alergických reakcí. Bróm navíc zklidňuje mysl. Pro hubnutí je klíčová kombinace chromu, biotinu a vlákniny, jež stabilizuje hladinu cukru v krvi a tím pádem i pocity hladu.  

Antioxidanty a kyseliny

Rajčata obsahují dále kyselinu kyselina linoleovou a arachidonovou, které jsou nezbytné pro budování nových buněk. Dále brání srdečních onemocněním a zabraňuje kornatění cév. Obě zmíněné kyseliny nás také chrání před obezitou.  V rajčatech najdeme navíc kyselinu listovou, citrónovou a jablečnou. Ty podporují krvetvorbu a ovlivňují vznik nových buněk. Další zázračnou látkou je lykopen, který nás významně ochraňuje před vznikem rakoviny.

Pro skvělou náladu

Rajčata mají na nás opravdu velký vliv a to nejen pro naše tělo, ale hlavně mysl. Složení vitamínů, minerálních látek a kyselin totiž funguje jako antidepresivum. Velmi dobře také rajčata pomohou, pokud trpíte nespavostí, která je většinou také spojena s psychickými problémy. Stačí konzumovat pravidelně jedno až dvě rajče denně a pozitivní výsledky se dostaví poměrně brzy.

Lykopen dělá z rajčat superpotravinu

Pravidelná konzumace rajčat přispěje ke snižování rizik kardiovaskulárních onemocnění. Kombinace vitamínu B6, draslíku, folátu, niacinu a lykopenu dokáže snižovat hladinu LDL (tzv. špatný cholesterol), což je známý spouštěč kardiovaskulárních problémů. Lykopen se navíc neztrácí ani z tepelně upravených a konzervovaných rajčat, dokonce se z nich lépe vstřebává! Odborníci na výživu říkají, že rajčata jsou svým jedinečným složením lykopenu a beta-karotenu spolu s dalšími látkami, doslova elixírem života. 

Rajčatový elixír života 

Účinně chrání před oxidačním stresem a záněty, kardiovaskulárními chorobami, diabetickými komplikacemi, astmatem a několika typy rakoviny a obzvlášť rakoviny prostaty. Rajčata jsou také velmi cenný pomocník pro zachování zdraví vašich kostí. Obsahují totiž poměrně hodně vitamínu K, který aktivuje osteokalcin (hlavní non-kolagenní protein v našich kostech), který ukotvuje vápník uvnitř kostního tkáně. Takže rajčata jsou ideální zeleniny hlavně u žen po přechodu. Pokud trpíte migrénami, tak vězte, že vysoký obsah riboflavinu v rajčatech pomáhá snížit frekvenci a intenzitu vašich migrénových záchvatů. 

S olejem ideální

Konzumovat rajčata s kvalitním olejem je naprosto ideální. Většina vitamínů je totiž rozpustná v tucích a pokud si tedy rajčata zakápneme panenským olivovým olejem, získáme z nich pro nás maximum. Někteří lékaři doporučují rajčatovou šťávu jako prevenci před všemi nemocemi a v zimě i před nachlazením. Pravidlem by pro nás mělo být, že rajčata konzumujeme ideálně čerstvé a neskladujeme je v lednici.  Rajčata se dokonce užívají i v kosmetice. Pokud si na obličej a dekolt budeme pravidelně klást jako pleťovou masku plátky rajčat, zůstaneme dlouho krásní a získáme jemnou pleť.

Pokud si nejste jisti, jak sestavit jídelníček při různých zdravotních obtížích či nadváze, neváhejte se ozvat, ráda vám jej sestavím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *