čím, jak a kdy si okořenit život,  zdravé potraviny

Vitamínová bomba jménem řeřicha

Řeřicha je naprosto výjimečná rostlinka díky tomu, že ji můžeme pěstovat v klíčící misce, na tácku na vatě, v truhlíku, květináčku či na záhoně. Pokud budeme lístky pravidelně v truhlíku seřezávat, můžeme se téměř nepřetržitě těšit z jejich léčebných účinků. Řeřicha k nám zavítala z Orientu, odkud se v období antiky rozšířila i do Asie. V Indii je dodnes doporučována na zvýšení potence u mužů.

Využitelné látky

Řeřicha setá je vitamínová a minerální bomba. Obsahuje provitamín A, vitamíny řady B (B1, B2, B3, B6, B12), velký poměr vitamínu C, dále draslík, fosfor, hořčík, jód, síru a velkou míru železa. Najdeme v ní i nasycené mastné kyseliny, vlákninu, kyselinu listovou a také vitamíny K a E. Tato téměř neuvěřitelná kombinace látek poskytuje dětem i dospělým naprostou vitamínovou bombu, které se málokterá rostlinka vyrovná.

Na močové cesty, i detoxikaci

Látky, které řeřicha obsahuje, dokáží příznivě ovlivnit celý lidský organismus. Účinně bojují proti zánětech močových cest a ledvin, rozpouští ledvinové, močové i žlučníkové kaménky.  Díky velkému podílu železa pomáhá při chudokrevnosti, upravuje trávení a dokonce pomáhá při astmatu a problémech s průduškami.

Léčivka vhodná po porodu

Řeřichu by si měly opatřit všechny ženy jako povinnou výbavu pro šestinedělí. Díky kombinaci vitamínů a minerálních látek totiž velmi účinně stahuje dělohu, napomáhá správné laktaci a pomáhá odstraňovat bolesti páteře. Navíc dodává energii, která je v tomto období více než potřeba.

Nejlépe čerstvou

Řeřicha vařením či pečením hořkne, proto bychom ji měli konzumovat nejlépe čerstvou. Je naprosto výtečná do salátů, do pomazánek, na pečivo, posypání hotových pokrmů či se dá přidat do smoothie či šťáv. Pokud trpíte akutními problémy s kaménky je ideální připravovat si z ní čerstvý nálev 3x denně. Její mírně štiplavou chuť si určitě zamilujete. Řeřicha se dá i sušit, přidávat do čajových směsí či mastí.

Pěstování řeřichy

Řeřichu naklíčíme doma nejlépe v klíčící misce či tácku za 5 – 6 dní. Ovšem pozor nikdy nesmíme nechat semínka zaschnout. Jako podklad můžeme použít papírovou utěrku či vatu a v prvních dnech přikrýt fólií či igelitem pro udržení vlhkosti. V těchto případech se bude jednat o jednorázovou akci, kdy po odstřihnutí rostlinek budeme muset pěstovat znovu.

Pokud se rozhodneme pro variantu v truhlíku či květináči, budeme vyčkávat na rostlinku přes 14 dní. Pak ji ale můžeme postupně odstříhávat a ona nám bude dorůstat, takže si vytvoříme vitamínovou zásobu skoro na celý rok. Jen ji nesmíte nechat vykvést, poté rostlinka zhořkne. Můžete si tak však zajistit semínka na zimu a na další rok. 🙂 

Řeřicha by měla být součástí našich jídelníčků po celý rok. Pokud si s tím svým nevíte rady či trpíte onemocněním, které vám ztěžuje život, ozvěte se, určitě najde cestu, kudy jít.  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *