6 nejhorších druhů jídel, kterým se obloukem vyhnout!
Sice se věnujeme zdravým potravinám, ovoci a zelenině, ale určitě není od věci si připomenout ta nejhorší jídla, která můžeme sníst. Pokud chcete hubnout, tomuhle se opravdu vyhněte!
Brambůrky
Nikoho z nás to nepřekvapí, ale přesto tak často končí na dně nákupního košíku. Jsou slané, křupavé a voňavé a nemáme jich dost, dokud nespořádáme celý pytlík. Ale ouha. Podle testu MF Dnes (http://ekonomika.idnes.cz/chipsy-hodne-tuku-a-kalorii-dfj-/test.aspx?c=2004M067T04A) mají brambůrky vyráběné v Česku, tedy ty, které kupujeme v průměru 32 gramů tuku na 100 gramů brambůrek. Stejné je to i se zeleninovou variantou (v nabídce najdete řepné či jiné druhy), ale oboje, pokud opravdu chcete hubnout, do jídelníčku nepatří. Jen pro udržení váhy bychom měli denně spotřebovat 60 až 80 gramů tuku. Což při snězení pouhých 100 gramů, prostě nejde.
Uzeniny a častá konzumace červeného masa
Když Světová zdravotnická organizace vydala v roce 2015 na seznam prokázaných karcinogenů uzeniny jako šunku, slaninu či párky, proběhla světem poplašná zpráva a bylo po všem. Lidé neradi mění své návyky a raději budou v poklidu konzumovat svou oblíbenou uzeninu, tloustnout a pak se podiví nad svou nemohoucností, když se u nich objeví karcinom tlustého střeva.
Každoročně zemře v důsledku nadměrné konzumace masných výrobků několik desetitisíců lid,í a to nejen v ČR.
Červené maso je velice těžko stravitelné, jeho trávení nás nejenom stojí spoustu energie, ale zároveň lidově řečeno „upcává střeva“ a zpomaluje střevní pasáž a tím podporuje patologické procesy ve střevech. Vždyť i naše prababičky vařily maso pouze v neděli a jak byli všichni naši předci štíhlí. Jen ti řezníci bývali kulatější….Proto volte maso z farem, maso bílé a ryby. Nic lepšího pro sebe i svou rodinu udělat nemůžete. A cena? Jen si to spočítejte méně je někdy více! http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/uzeniny-a-cervene-maso-zpusobuji-rakovinu-uvedla-who_360270.html
Coca cola a slazené limonády
Zajímavé je, že mnoho lidí ví, jak jsou Coca cola a slazené limonády nezdravé a stejně si jich tolik prodává tolik jich je pije a kupuje. Limonády jsou totiž díky šetření nákladů výrobců slazené tzv.vysoko-fruktozovým nebo glukozo-fruktózovým sirupem, který má na naše tělo ještě horší dopad než cukr. 60% tohoto sirupu se v těle přímo mění na tuk! Navíc kyselina fosforečná, která je aktivní složkou CocaColy je tak silná kyselina, že cisterny, které se používají pro převoz musí být opatřeny vysoce antikorozním materiálem! V našem těle na sebe váže vápník kyselina fosforečná, horčík a zinek čímž nám odvápňuje kosti a také zpomaluje vstřebávání železa a vitamínů B, což má své metabolické důsledky.
A navíc v teplých dnech nás podchlazené limonáda opravdu nezchladí, spíš navodí pocení při záplavě cukru a kofeinu. http://ekonomika.idnes.cz/coca-cola-prestala-pouzivat-cukr-d40-/test.aspx?c=A140902_110109_test_fih
Fast food
Smažená jídla v kombinaci s bílým pečivem, navrch tatarka či kečup a kombinace nejhůře stravitelného a nezdravého jídla je na světě. Patří sem párky v rohlíku, langoše, pizzy z okének, smažené části kuřat, závitky, nudle, hranolky, a mnoho dalších kombinací. V těle tato jídla udělají naprostou paseku, zatěžují srdce, tuk se ukládá do orgánů a pokud tato jídla člověk konzumuje pravidelně, rozumějte i jednou týdně, tak si kope vlastní hrob. V Čechách máme na 15000 fastfoodů a těžko by dál fungovali, kdybychom tam nenakupovali…
Alkohol
Pokud si nedokážete představit den bez jednoho, dvou piv (230 – 500 kcal), tak nemá smysl svou mysl zatěžovat nějakým hubnutím či zdravou životosprávou. Alkohol přispívá k ukládání tuku, má mnoho kalorií a je opravdovým zabijákem. Ročně na důsledky pití alkoholu zemře ve světě přes 600 000 lidí a jako příčina všech onemocnění je spolu s kouřením na prvním místě. Diabetici mají alkohol zakázaný plně a o tom, že obezita je předzvěstí diabetu jsme již psali.
Sladkosti a rafinované obiloviny
Pečivo z bílé mouky, koblížky, koláče, ale i mléčná čokoláda, různé tyčinky, atd. Vyjmenovávat všechno nemusíme, teorie je celkem známá, ale s praxí je to horší. Rafinací obiloviny ztrácejí veškerou nutriční hodnotu a zůstává v nich nadměrné množství lepku který nám poškozuje střeva a vyvolává neadekvátní imunitní rekce. Tím že omezují správnou funkci střev má pak vliv i na vstřebávání a metabolizmus spousty dalších látek. A pak se divíme že tady máme spousty alergiků a autoimunitních nemocí. Navíc všechny tyto potraviny mají vysoký glykemický index, takže s nimi přijímáme více energie, která se ukládá v podobě tuku a opět tloustneme.
Pokud se těmto jídlům vyhneme a najdeme alternativy, které jsou pro nás cenově dostupné a chutnají nám, tak máme vyhráno. Možností na trhu je spousta, zbývá už jen se rozhodnout! Pokud přemýšlíte nad novým životem s mnohem více energií a nevíte si rady, ozvěte se, ráda Vám připravím jídelníček na míru podle Vašich možností a zdravotního stavu. Protože všechno jde, když se chce!