
Epigenetika: zázrak evoluce kdy tělem i myslí ovlivňujeme naši DNA
Epigenetika je nový vědní obor medicíny, který zažívá velký rozmach a čím dál více se mu začíná přikládat důležitost. Výzkumy totiž ukazují že sice geny a DNA máme po celý život stejnou, ale vším co děláme a v jakém prostředí žijeme můžeme geny ovlivňovat, zapínat či vypínat. Čím dál tím více se prokazuje, že to, jakou přijímáme stravu, jak se chováme a jak vnímáme sami sebe, ovlivňuje pozitivně, a v našich případech spíše negativně, naše geny. DNA je jako pevně stanovený balíček karet, ale záleží na hře a herní taktice jestli vyhráváte a vynášíte samá esa nebo karty které dohromady nijak nefungují.
Epigenetika se zabývá tzv. genovou expresí – tj. sleduje jaké geny jsou zrovna aktivní, jak se projevují a jaké jsou zrovna vypnuté nebo spící. Také se zabývá faktory, které geny zapínají a vypínají, nebo které DNA poškozují a tím vyvolávají různé nemoci včetně rakoviny.
Epigenetické pokusy začaly jak jinak než na potkanech. Když se potkaní matce nedostávalo krmiva, matka změnila fungování genů u sebe i u svých potomků, kteří se pak chovali jinak než jejich předci a jinak reagovali na stresové podněty, dokonce změnili zbarvení svého kožíšku. A to až do dospělosti! Epigenetické změny tedy přijímáme z části po rodičích a samozřejmě je vytváříme i našim vlastním chováním a způsobem života. Z toho plyne, že obvyklá výmluvy: „tloušťku jsme zdědila po mamince“ je pravda jenom zpoloviny, protože maminka mi sice do vínku nadělila predispozice k tloustnutí, pokud sama měla nadváhu, ale správnou životosprávou můžeme naši epigenetiku ovlivnit a změnit genovou expresi a vůbec nemusíme bojovat s nadváhou!
Další epigenetické výzkumy sledovaly těhotné ženy ve Finsku a Anglii. Ženám, které neměly dostatečně vyváženou výživu v těhotenství, se narodili děti, které měli v dospělém věku více nemocí jako je onemocnění srdce, mrtvice a cukrovka. Takže tím, co děláme teď, ovlivňuje nejen sebe ale i naše děti.
Kdybychom provedli test s jednovaječnými dvojčaty = mají úplně identickou DNA, z nichž jedno by žilo v čisté přírodě a stravovalo se střídmě a druhé by mělo špatné stravovací návyky a žilo v prostředí ekologicky zatíženém, jednoznačně bychom na nich viděli rozdíl již na první pohled. Jejich genetické testy by sice ukázali úplně stejnou DNA, ale epigenetické změny a genová exprese by byla u každého z dvojčat jiná. Kdo by na tom byl hůř, psát nemusíme. Všimli jste si určitě, že pokud potkáte rodiče s nadváhou, tak jí trpí i jejich děti. Předali jim nejen genetické predispozice, ale hlavně jim předávají stravovací návyky které pak následně jejich geny ovlivňují. Je velmi důležité najít správnou rovnováhu ve stravě a přijmout stravovací návyky, které nebudou nás a naše potomky v budoucnu deformovat a vyvolávat onemocnění.
Epigenetické procesy by se daly vysvětlit jednoduše. Při působení na jedince vnějšími faktory se v těle spouští chemické změny, které mění chování molekul v těle. Molekuly se nalepí k okolním genům a mění jejich řídící úseky. Mění se jejich vlastnosti a to od maxima k minimu či naopak, jako byste otáčeli teplotním knoflíkem na vařiči od zapnuto do vypnuto. Spouštěči tohoto biochemického procesu jsou nejenom strava, stres, kouření, ovzduší, chemie v potravinách, ale i emoce, které společně udávají směr, jak a jak moc se naše geny budou projevovat.
My Evropané jsme geneticky i epigeneticky potomci generací, které se nikdy nesetkaly s takovou hojností jídla a s tak dlouhým obdobím bez strádání a hladu (70 let od 2.světové války máme nepřetržitě dostatek jídla). A stačí se rozhlédnout kolem sebe a vidíme, jak se s tím naše geny neumí vypořádat a kolik máme kolem sebe lidí s nadváhou. Geny byli zvyklé, že v období hojnosti musí ukládat tukové zásoby, aby v období hladomoru bylo z čeho brát…
I v dnešní době jsou na světě země jako například Indie, Čína, kde se střídají doby hojnosti s hladomory s nedostatečnou výživou. A populace v těchto zemích se rozhodně s obezitou nepotýká. U nás ale období hladomoru není …. Musíme se tedy evolučně přizpůsobit novým podmínkám, jinak se budeme potýkat s velmi těžkými zdravotními následky – od obezity a cukrovky až po rakovinu.
Takže máme na výběr, jak sami s sebou a svými budoucími potomky nakládat. Vlivy jako kouření, stres, přejídání se, pesticidy, chemie v potravinách a naopak zdravá strava a pravidelný pohyb, spokojenost v životě dokáží formovat naše geny buď na tu dobrou či špatnou stranu. rity66 \ls

Co si namazat na pečivo?
You May Also Like

Vejce jsou superpotravina
Červen 28, 2019
Léčivá síla libečku
Červen 28, 2019