zdravé potraviny

Superhrdina jménem vlašský ořech!

Vlašský ořech patří mezi velmi starou potravinu. Jeho jádro vypadá jako lidský mozek, což naši předkové dávali do souvislosti s jeho neuvěřitelnými účinky na lidské tělo. Historické prameny tvrdí, že vlašské ořechy lidé konzumovali již v neolitu. Většina z nás vlašské ořechy upotřebí pouze jedenkrát v roce a to kvůli pečení cukroví…to je ale velká chyba!

Vlašské ořechy jsou totiž potravinou s nesmírně vysokou nutriční hodnotou. Obsahují velmi prospěšné nenasycené tuky (65-70% jejich hmotnosti) – hlavně v podobě omega-3 mastných kyselin, dále kvalitní bílkoviny (až 15% hmotnosti) a sacharidy v podobě vlákniny (7-15%). Dále v nich najdeme vitamíny B1, B2, B3, B6 a E,  kyselinu listovou, železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, draslík a v neposlední řadě aminokyselinu arginín!

Vlašské ořechy mají opravdu superschopnosti:  

Podporují činnost mozku

Látky a antioxidanty obsažené ve vlašském ořechu zásadně podporují činnost mozku. Proto se extrakt z vlašských ořechů přidává do prostředků podporujících činnost mozku. Dále snižuje riziko mozkové mrtvice a činí nás šťastnějšími. Pokud Vás tedy trápí chmury či deprese, vlašský ořech vám jednoznačně může pomoci.

Pomáhají bojovat proti obezitě a špatnému cholesterolu

Vědci tvrdí, že 5 vyloupaných jader vlašských ořechů stačí k tomu, aby se snížila hladina LDL v krvi o celých 16%! Tento “zlý” cholesterol způsobuje ucpávání cév a je jednou z příčin infarktu či angíny pectoris. Vlašáky navíc posilují činnost střev, čistí játra a svým obsahem vlákniny napomáhají ke správnému vyprazdňování.

Posilují náš oběhový i svalový systém

Kombinace látek ve vlašských ořeších reguluje krevní tlak a působí jako prevence chudokrevnosti díky obsahu železa a kyseliny listové. Díky množství hořčíku a vápníku posiluje naše svaly i kosti a umožňuje jejich správný vývoj. 

Dělají nás krásnými a náruživějšími

Vlašské ořechy také podporují růst vlasů, nehtů a příznivě působí na pokožku. Díky vysokému obsahu manganu zvyšují sexuální potenci a plodnost.

Působí protizánětlivě a bojují proti rakovině

Kombinace látek a antioxidantů obsažených ve vlašácích dokáže velmi účinně bojovat proti zánětům v těle. Dokonce bylo vědci prokázáno,  že dokáže likvidovat i rakovinné buňky. Jedním z hlavních aktéru tohoto účinku ořechu je melatoninu. Melatonin je hormon, které produkuje naše tělo ve spánku a regeneruje naše tělo. Bohužel v dnešním zrychleném světě má mnoho z nás problém s produkcí tohoto hormonu a stíhají nás kromě nespavosti i další civilizační choroby, které můžeme díky vlašským ořechům odbourávat.

A jaká je ideální denní dávka?

Ořechy jsou energeticky velmi kalorické. 100g ořechů nám dodá až 65-70g tuku, což představuje energeticky 2 470 – 2 660kJ.  (Žena kolem 45-50 let potřebuje denně 50-60g tuku, takže pozor s ořechy to nepřehánět!!!) Abychom získali všechny výše uvedené benefity a pozorovali zdravotní zlepšení, doporučuje se denně konzumovat malou hrst vyloupaných jader (5-10 půl jader) nejlépe večer půl hodinu před spaním.

Skladovat ořechy můžeme až tři roky ve skořápkách na suchém a tmavém místě, také se dají uchovávat vyloupené v mrazáku (až 1 rok) a v lednici v uzavřené nádobě 4 – 6 měsíců.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *