
Mrkev je neobyčejně přínosná zelenina!
Zeleniny bychom měli sníst denně pro dobré trávení i pocit co možná nejvíce. Mrkev je v naší zemi oblíbená a velmi rozšířená zelenina a to již od 12. Století. Dostala se k nám z oblasti jižní Asie. Sice ji již dnes známe jako vyšlechtěnou odrůdu, ale i přesto nám dodává cenou mnoho cenných látek nejen pro hubnutí včetně vlákniny.
Mrkev známe hlavně jako zdroj beta-karotenu ze kterého si naše tělo dokáže vyrobit Vitamin A. Navíc neztrácí na zdraví-prospěšnosti ani vařená, dušená či restovaná. Při tepelné úpravě se beta-karoten přemění na formy, že kterých se tělo daleko rychleji dostane k Vitamínu A. Dobré je ji připravovat na menším množství tuku, aby se vitaminy lepe rozpustily a vstřebaly.
Mrkev obsahuje i látku zvanou falkarinol – což je přírodní pesticid nachází se také v ženšenu. Mrkev je díky němu odolná proti plísním a také se ve výzkumu ukazuje že muže mít protinádorové účinky.
Důkazem, že si zaslouží naši pozornost a stálé místo v našem jídelníčku je i to, že Mrkev má dokonce svůj svátek – Dny mrkve se slaví 4. Dubna! J
Mrkev prospívá trávení, protože pomáhá při zácpě, ale i průjmu, zvyšuje mužskou plodnost, pomáhá těhotným ženám, urychluje dokonce hojení ran. Napomáhá i tomu, abychom měli krásnou pleť, kvalitní vlasy a nehty.
Co můžeme z mrkve získat?
Beta – karoten = Provitamin A
Patří mezi významné antioxidanty, pomáhá proti stresu, regeneruje pleť, je důležitý pro funkci zraku a zlepšuje šeroslepost. Svým silným antioxidačním účinkem má vliv na imunitu a je prospěšná proti nádorovým onemocněním.
Vitamíny B
Podporuje dobrý spánek, bojuje proti únavě, ekzémům, akné a aftům. Posiluje celkově naši imunitu a je doplňujícím vitamínem při léčbě velkého množství chorob.
Vitamin C
Dlouhodobé studie ukázali, že lidé pravidelně konzumující vitamin C se dožijí vyššího věku, navíc nás chrání před pohmožděninami, modřinami, pomáhá hojení a udržuje kvalitní stav vaziva.
Vitamin D
Ochraňuje náš kardiovaskulární systém, příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi, snižuje riziko zhoubných nádorů a chrání nás před autoimunitními onemocněními.
Vitamin E
Řadí se mezi významné antioxidanty, zpomaluje stárnutí, likviduje toxiny z kouření a pomáhá organismu využít další látky jako selen a vitamin K.
Vitamin K
Upravuje činnost jater a srážení krve. Navíc upravuje hladinu špatného cholesterol, podporuje funkce ledvin a srdce. Také je prevencí vzniku rakoviny.
Dále v mrkvi najdeme:
- Lecitin
- Sodík (Na)
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Jód (J)
- Draslík (K)
- Fosfor (P)
- Železo (Fe)
- Měď (Cu)
- Zinek (Zn)
- Mangan (Mn)
- Selen (Se)
Mrkev je významným zdrojem vlákniny a to jak v syrovém tak v tepelně upraveném stavu.
- Vláknina – podílí se na udržení stálých hladin glukozy a ovlivňuje insulinovou rezistenci
Antioxidanty:
Kromě výše zmíněných antioxidantů v podobě vitaminu, selenu a betakarotenu v mrkvi najdeme Lutein a celou řadu Fenolů jako např. kyseliny hydroxiskořicové, podobné jako najdeme v hroznovém vínu.
Všechny antioxidanty potřebujeme, aby naše tělo zvládalo boj s volnými radikály všude kolem nás.
To je co? Tolik prospěšných látek v oranžové zelenině. Zkuste ji opravdu zařadit do svého jídelníčku pravidelně a uvidíme, že neprohloupíte. Mrkev má další nesporný klad a to její cena, pokud však máte zahrádku, tak si vypěstujete a máte další bonus v její čerstvosti.
Pokud ji budete skladovat, mějte na paměti, že to jak ji naše babičky skladovaly v bednách s pískem v temnu, mělo to své opodstatnění. Tak nám totiž vydrží nejdéle čerstvá.

Strach

Insulínová rezistence
You May Also Like

Superhrdina jménem vlašský ořech!
Červen 27, 2019
Co si namazat na pečivo?
Červenec 8, 2019