jídlo chutně a zdravě,  zdravé potraviny

Mrkev je neobyčejně přínosná zelenina!

Zeleniny bychom měli sníst denně pro dobré trávení i pocit co možná nejvíce. Mrkev je v naší zemi oblíbená a velmi rozšířená zelenina a to již od 12. Století. Dostala se k nám z oblasti jižní Asie. Sice ji již dnes známe jako vyšlechtěnou odrůdu, ale i přesto nám dodává cenou mnoho cenných látek nejen pro hubnutí včetně vlákniny.

Mrkev známe hlavně jako zdroj beta-karotenu ze kterého si naše tělo dokáže vyrobit Vitamin A. Navíc neztrácí na zdraví-prospěšnosti ani  vařená, dušená či restovaná. Při tepelné úpravě se beta-karoten přemění na formy, že kterých se tělo daleko rychleji dostane k Vitamínu A. Dobré je ji připravovat na menším množství tuku, aby se vitaminy lepe rozpustily a vstřebaly.

Mrkev obsahuje i látku zvanou falkarinol – což je přírodní pesticid nachází se také v ženšenu. Mrkev je díky němu odolná proti plísním a také se ve výzkumu ukazuje že muže mít protinádorové účinky.

Důkazem, že si zaslouží naši pozornost a stálé místo v našem jídelníčku je i to, že Mrkev má dokonce svůj svátek – Dny mrkve se slaví 4. Dubna! J

Mrkev prospívá trávení, protože pomáhá při zácpě, ale i průjmu, zvyšuje mužskou plodnost, pomáhá těhotným ženám, urychluje dokonce hojení ran. Napomáhá i tomu, abychom měli krásnou pleť, kvalitní vlasy a nehty.

Co můžeme z mrkve získat?

Beta – karoten = Provitamin A

Patří mezi významné antioxidanty, pomáhá proti stresu, regeneruje pleť, je důležitý pro funkci zraku a zlepšuje šeroslepost. Svým silným antioxidačním účinkem má vliv na imunitu a je prospěšná proti nádorovým onemocněním.

Vitamíny B

Podporuje dobrý spánek, bojuje proti únavě, ekzémům, akné a aftům. Posiluje celkově naši imunitu a je doplňujícím vitamínem při léčbě velkého množství chorob.

Vitamin C

Dlouhodobé studie ukázali, že lidé pravidelně konzumující vitamin C se dožijí vyššího věku, navíc nás  chrání před pohmožděninami, modřinami, pomáhá hojení a udržuje kvalitní stav vaziva.

Vitamin D

Ochraňuje náš kardiovaskulární systém, příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi, snižuje  riziko zhoubných nádorů a chrání nás před autoimunitními onemocněními.

Vitamin E

Řadí se mezi významné antioxidanty, zpomaluje stárnutí, likviduje toxiny z kouření a pomáhá organismu využít další látky jako selen a vitamin K.

Vitamin K

Upravuje činnost jater a srážení krve. Navíc upravuje hladinu špatného cholesterol, podporuje funkce ledvin a srdce. Také je prevencí vzniku rakoviny.

Dále v mrkvi najdeme:

  • Lecitin
  • Sodík (Na)
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Jód (J)
  • Draslík (K)
  • Fosfor (P)
  • Železo (Fe)
  • Měď (Cu)
  • Zinek (Zn)
  • Mangan (Mn)
  • Selen (Se)

Mrkev je významným zdrojem vlákniny a to jak v syrovém tak v tepelně upraveném stavu.

  • Vláknina – podílí se na udržení stálých hladin glukozy a ovlivňuje insulinovou rezistenci

Antioxidanty:

Kromě výše zmíněných antioxidantů v podobě vitaminu, selenu a betakarotenu v mrkvi najdeme Lutein a celou řadu Fenolů jako např. kyseliny hydroxiskořicové, podobné jako najdeme v hroznovém vínu.

Všechny antioxidanty potřebujeme, aby naše tělo zvládalo boj s volnými radikály všude kolem nás.

To je co? Tolik prospěšných látek v oranžové zelenině. Zkuste ji opravdu zařadit do svého jídelníčku pravidelně a uvidíme, že neprohloupíte. Mrkev má další nesporný klad a to její cena, pokud však máte zahrádku, tak si vypěstujete a máte další bonus v její čerstvosti.

Pokud ji budete skladovat, mějte na paměti, že to jak ji naše babičky skladovaly v bednách s pískem v temnu, mělo to své opodstatnění. Tak nám totiž vydrží nejdéle čerstvá.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *