Řepa je mocná zelenina!
Ať už jste někdo, kdo již červenou řepu konzumuje pravidelně, nebo jste zatím s řepou váhali, existuje spousta skvělých důvodů, proč červenou řepu zařadit na svůj nákupní seznam zdraví prospěšných, ba až léčivých potravin..
Přinášíme tedy několik argumentů, proč po ní při nákupu sáhnout. A třeba se i zamilovat 🙂
První záznamy o této kořenové zelenině najdeme před 3000 lety
v Babylónii. Staří Římané jí používali zejména jako lék. A věděli proč.
Červená řepa totiž obsahuje ve velkém množství látku zvanou betain, jež má
v těle mnohé blahodárné účinky. Betain je tvořen cholinem v kombinaci
s aminokyselinou glycinem. Stejně jako některé vitamíny B, včetně kyseliny
listové a vitaminu B12, je betain považován za tzv. “dárce methylů”.
To znamená, že pomáhá při jaterních i buněčné detoxikaci. NEJDULEŽITĚJŠÍ role betainu je při odbourávání
tuků. Což je při hubnutí klíčové.
A jaké je nejčastěji lékařsky studovaný přínos betainu? Betain odbourává homocysteinu
v krvi a studie ukazují, že vysoké hladiny aminokyseliny homocysteinu mohou
být škodlivé pro cévy, což může vést k rozvoji tvorby plaků a stavu nazývaného
ateroskleróza (ucpané tepny). Takže konzumací červení řepy můžeme výrazně
zpomalit kornatění cév, předejít tak vysokému krevnímu tlaku a infarktu.
Má silné močopudné účinky, povzbuzuje trávení a tvorbu žluči. Také vylučuje sůl z těla, což je velmi prospěšné zvláště při naší snaze zhubnout.
Aktivuje naše červené buňky a díky tomu dochází k lepšímu okysličování těchto buněk kyslíkem. Dokonce je jí přisuzováno blahodárné působení na zlepšení nálady.
Velmi důležitý je její vliv pro celé naše tělo – čistí střeva, krev, pleť a prospívá vlasům i nehtům. Zbavuje totiž naše tělo jedovatých látek nejen ve střevech, ale hlavně v mozku, pročišťuje ho a také upravuje zažívání. Velmi příznivě působí při zácpě.
Dále bojuje proti mykózám a pomáhá při alergiích a revmatismu.
Pokud budete pít rozmixovanou červenou řepu a zředěnou vodou, velmi si tím prospějete. Jen se pak nelekněte, jelikož přebytečné barvivo obarvuje moč.
A díky čemu je tak léčivá?
Řepa se skládá z velkého množství vody, 100g řepy má jenom kolem 50kcal . Má poměrně hodně vlákniny (4g ve 100g červené řepy) a bílkovin (cca 2-4g ve 100g červené řepy. Neobsahuje cholesterol a tuky. Cukry obsažené v řepě jsou ve formě polysacharidu a díky vláknině se uvolňuji postupně, takže je to ideální zelenina při hubnutí i kvůli obsahu betainu, který mám pomáhá tuky odbourávat. Ve 100g řepy je 150-200mg, což je zhruba ¼ potřebného množství betainu za den.
Obsahuje draslík, fosfor, hořčík, křemík, mangan, měď, sodík, zinek a železo. Největší podíl má draslík a hořčík, který je důležitý pro správnou činnost srdce, mozku a svalů.
Dále s řepou dodáte tělu vitamín B6, vitamín C, karoten, vit A a stopové množství vitamínu E, riboflavinu a tiaminu.
Její zpracování je velmi široké, ať už si ji připravíte pečenou či vařenou, s masem nebo pohankou. Boršč je také velmi oblíbené jídlo z této úžasné zeleniny. Zajisté si na ni vzpomenete jako nedílnou součást školních obědů v kompotovaném stavu.
Samozřejmě, že nejvíce látek z ní získáte při konzumaci za syrova, tj. v salátu, jako šťávu či součást smoothie. Skvělá je hlavně pro těhotné, jelikož podporuje vývoj mozku u dětí.
A co říci závěrem? Řepa je bohatá na různé
esenciální vitamíny a minerály, což znamená, že je výborný doplněk vaší stravy. Řepa prospívá tělu mnoha způsoby, jako je snižování zánětu,
ochrana vašeho srdce a podpora trávení, mozku i očí. Řepa se v kuchyní dá
využít všestranně – může být konzumována syrová v salátech a šťávách, nebo
tepelně upravená vařená i pečená a
přidaná do různých receptů a můžete se jí dopřávat od snídaně až po
večeři..
Účinky červené řepy pro zdraví je impozantní a poněkud překvapivý, když zvážíme,
že je schopna pomoct s výkonem při
cvičení díky betainu až po odvrácení nádorového bujení díky antioxidantům až po
čištění krve, díky podpory metabolismu v játrech..