dieta,  vitamíny a minerály- k čemu jsou?

Vitamíny řady B jsou podstatné nejen pro hubnutí

Vitamíny obecně vnímáme hlavně jako součást konzumovaného ovoce a zeleniny či nějakého doslazovaného nápoje v krabice, kde zaručeně najdete všechny multivitamíny. Kdyby to však bylo tak jednoduché! Odborné články a případy pacientů z praxe mi každý den potvrzují jedno. Ačkoliv máme jídlo nejdostupnější v celé historii, trpíme čím dál více nedostatkem živin, vitamínů a minerálů. Čím dál více si musíme dávat pozor na kvalitu i kvantitu potravin! Přidané syntetické vitamíny do potravin totiž nezaručují, že se vitamíny dostanou k našim buňkám. Syntetické vitamíny mají nízkou tzv. biologickou dostupnost a nejsou bioaktivní. Znamená to, že se vůbec nevstřebají nebo je tělo považuje za cizorodé látky a vyloučí je. Na to aby se vitamíny dostaly skutečně k buňkám, musí být většinou “přirozeném obalu”.

K čemu vitamíny řady B?

Pokud se rozhodneme, že zatočíme s kily navíc, vyhledáme si nějakou redukční dietu a začneme se podle ní řídit. To, jestli obsahuje vyvážený poměr vitamínů obecně a poměř vitamínů B nás už vůbec netrápí. A určitě by mělo! Vitamíny řady B patří do skupiny ve vodě rozpustných a jsou nezbytné k tomu, aby se tělo „přesvědčilo“ o tom, že hubnout má. Zásadně totiž ovlivňují náš trávicí systém, spalování tuků a zpracování živin. A nejen to.

Vitamín B1 – Thiamin

Tento vitamín je klíčovým prvkem při metabolické proměně cukrů a aminokyselin (ty jsou součástí bílkovin). Je tedy zásadní pro přeměnu živin na energii. Taktéž ovlivňuje správnou funkci štítné žlázy a náš nervový aparát. Typickými příznaky jeho nedostatku je vyčerpání, nechutenství, svalová slabost, deprese, migrény a problémy s trávením až nemoc Beri-Beri. U nás byl nedostatek vitamínu B1 vzácný, ale v současnosti se situace mění. Hypovitaminóza thiaminu je způsobena dlouhodobou konzumací potravy bohaté na sacharidy, ale chudou na thiamin, jako je loupaná bílá rýže, bílá mouka a rafinovaný cukr. Zdroje vitamínu B1 jsou uloženy v celozrnných potravinách, droždí, medu, masu a v různých druzích ořechů.  

Vitamín B2 – Riboflavin

Riboflavin především udržuje v kondici naši kůži, oči a srdce. Dále je velmi důležitým hráčem při přeměně cukrů, tuků a aminokyselin. Je součástí enzymů dýchacího řetězce buněk a také důležitou součástí detoxikačních dějů. Je nutný také pro tvorbu žaludečních šťáv. Pokud nám chybí, všimneme si většinou toho, že nám popraskají koutky, začnou se nám dělat afty a objeví se záněty v dutině ústní či v očích. Také sliznice mění barvu a ztenčují se. Objeví se světloplachost. Zvýšenou potřebu thiaminu mají lidé, kteří se léčí s cukrovkou, štítnou žlázou, cirhózou jater a celiakií. Užívání antibiotik a antikoncepce také způsobuje jeho nedostatek. Nejlépe ho získáme z droždí, z vnitřností jako jsou játra a ledviny, z hovězího masa a ryb, a také se nalézá v mléce, tvarohu a vejcích. Tady upozorňuji, že naše střevní mikroflóra na rozdíl od střevní mikroflóry býložravců, nedokáže produkovat vitamín B2- Riboflavin a tak vegetariáni a vegani často trpí jeho nedostatkem.

Vitamín B3 – Niacin

Niacin hraje klíčovou roli v proměně energie, jelikož je součástí buněčných metabolických drah, snižuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi. Ve vysokých dávkách rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak. Přispívá ke správném chodu nervového systému i srdce. 

Jeho nedostatek se projevuje nechutenstvím, nespavostí, bolestmi břicha, psychickou nerovnováhou,  rozhozeným trávicím systémem. Naše tělo si ho dokáže vyrobit samo, ale vlastní produkce trvá dlouho a je nedostačující. Zvýšenou potřebu mají kuřáci, těhotné a kojící matky, lidé se zvýšenou psychickou a fyzickou námahou, senioři a při horečkách. 

Najdeme ho především v luštěninách, brokolici, mrkvi, listové zelenině, vejcích, játrech, a bílém mase.

Vitamín B4 – Adenin

Tento vitamín se vřele doporučuje těhotným ženám či ženám, které těhotenství plánují. Adenin totiž předchází vývojovým poruchám a srdečním onemocněním u plodu. Ti, co trpí na nedostatek tohoto vitamínu, se potýkají se šedivěním vlasů a taktéž mají zhoršenou kvalitu pokožky.

Vitamín B5 – Panthenol

Tento vitamín přeměňuje energii z tuků a cukrů, zúčastňuje se metabolismu všech živin v těle, zlepšuje koncentraci i paměť, pomáhá dokonce v boji s alergiemi. Kůže, vlasy a nehty se bez tohoto vitamínu neobejdou. Při jeho nedostatku se potýkáme s migrénami, poruchami trávení, nevolností a zhoršenou kvalitou kůže, vlasů i nehtů. U většího deficitu se můžeme setkat s pálením chodidel, křečemi v lýtkách, nechutenstvím a nespavostí. Vyskytuje se prakticky ve všech potravinách rostlinného nebo živočišného původu. Nejvíce ho získáme z mléčných výrobků, zeleniny, ryb, vajec

Vitamín B6 – Pyridoxin

Skládá se ze 3 vitamínů, které se dají označit za klíčové hráče v metabolismu proteinu a glykogenu. Dokáže se navázat cca na 100 enzymů a tím katalyticky urychluje jejich reakce, včetně tvorby a funkci červených krvinek. Je to klíčový vitamín pro všechny, kteří chtějí spalovat tuk, a starají se o tvorbu svalové hmoty. Pomáhá nejen při chudokrevnosti a nervových obtížích, ale i při poruchách imunity a vývinu plodu. Pokud chceme zhubnout, potřebujeme si zajistit jeho zvýšený přísun. Při nedostatku pociťujeme brnění v končetinách, křeče, mohou se objevit deprese a nevolnost. Jeho nejlepším zdrojem jsou játra, vejce, droždí, banány, brambory, kapusta, špenát, avokádo, ořecha a celozrnné výrobky.

Vitamín B7 – Biotin (Vitamín H)

Název Vitamín H je odvozen z německého slova haut, v češtině kůže. Jeho nedostatek totiž hlavně pocítíme na vlastní kůži, nehtech i vlasech. Vitamín H je proto součástí mnoha kosmetických výrobků. Naše tělo ho dokáže vyprodukovat ve střevní flóře, ale záleží tedy na jejím stavu a kvalitě. Proto se tak často doporučuje po léčbě antibiotiky, si co nejrychleji upravit střevní flóru. Vitamín H podporuje látkovou výměnu všech živin a růst buněk. Je zásadní při přeměně cukrů a napomáhá udržovat stálou hladinu cukru v plazmě. Brání ve vypadávání i šedivění vlasů a zmírňuje bolesti svalů a dokonce i nervové obtíže. Pokud ho střevní flora nevyprodukuje dostatek, můžeme si ho doplnit z jater, vajec, luštěnin, ryb a z čokolády… Dobrá zpráva, že? 🙂 

Vitamín B8 – Cholin

Cholin je klíčovou součástí tzv. acetylcholinu, který funguje jako přenašeč nervových vzruchů. Zlepšuje tedy paměťové funkce, podporuje schopnost soustředění, koncentrace a odolnost proti stresu. Zlepšuje také spánek, svalovou práci a celkovou koordinaci těla. Cholin je taktéž klíčový pro stavbu buněčné membrány. Zásadně ovlivňuje ukládání cholesterolu v cévách. Při jeho nedostatku se objeví vysoký krevní tlak, ucpávají se cévy a zhoršuje paměť. Společně s kyselinou listovou (vitamínem B9) je podstatný pro správný vývoj plodu. Najdeme ho v rybách, luštěninách, ořeších, ovoci a hlavně v červené řepě. Velmi často se doporučuje pro podporu soustředění ve formě tabletek, není ale lepší sáhnout po přírodní variantě v přírodním obalu? 🙂 

Vitamín B9 – Kyselina listová (Vitamín M)

Kyselina listová není až tak neznámá, obzvláště pro ženy, které očekávají potomka. Zásadně ovlivňuje dělení buněk a tvorbu nové DNA a RNA. Tím je nejenom klíčová pro vývoj plodu ale ovlivňuje všechny procesy v těle kde dochází ke dělení a vzniku nových buněk t.j. krvetvorbu, obnovu sliznic, procesy hojení…Najdeme ji především v listové zelenině a zelí. Ideální je do jídelníčku zařadit špenát, brokolici, kapustu, růžičkovou kapustu, rukolu a klíčky. Nedostatek tohoto vitamínu muže mít až pro plod fatalní následky…  

Vitamín B12 – Kobalamin

Tento vitamín také mnozí z vás znají . Má podstatný vliv pro tvorbu hemoglobinu a tím pro krvetvorbu a pro svalovou tkáň. je nevyhnutný také při stavbě buněčných membrát a tzv myelinových pouzder nervových buněk. Při jeho nedostatku se objevují především problémy s chudokrevností a nepříznivé neurologiské dusledky od brnění přes neuropatie a ž po rozroušenou sklerozu. Získáme ho z ryb, mořských řas, vnitřností, masa, mléka a vajec. Je také důležitý pro těhotné a kojící ženy a pozor u vegetariánu a veganu, kde na nedostatek vitaminu B12 vidíme velmi často.

Z dostupných studií se zdá velice pravděpodobné, že rafinovaný cukr ve stravě způsobuje velké ztráty vitaminů B se všemi důsledky jejich nedostatku. Jeho projevy souvisejí s problémy nervové soustavy jako je zhoršování paměti, únava, deprese, úzkost, neurastenie, zhoršená koncentrace, ADHD a poruchy spánku. 

Z dlouhodobého a preventivního hlediska bych doporučovala upravit své stravovací návyky a naučit se připravovat jídla, která budou zárukou kvalitního dlouhého života bez trápení a obtíží. Pokud si nejste jisti, jak začít, ozvěte se, ráda vám budu nápomocna.

Na závěr ještě malý dovětek. Vitamíny řady B jsou pro správné fungování organismu a metabolismu klíčové. Z dostupných studii se zdá vysoce pravděpodobné, že rafinovaný cukr ve stravě způsobuje velké ztráty vitaminů B se všemi důsledky jejich nedostatku. Také ze studii vyplývá také to, že klinické projevy nedostatku vitamínů B – a jde hlavně o projevy související s nervovou soustavou jako je zhoršování paměti, únava, deprese, úzkost, neurastenie, zhoršená koncentrace, ADHD, poruchy spánku – se projeví daleko dříve než nedostatek prokážeme laboratorně. Pokud váš lékař zjistí, že vám vitamíny řady B v těle chybí, většinou již bývá dost pozdě. Důsledky dlouhodobého nedostatku již mohou mít buď závažnou formu nemoci nebo mohou být dokonce nevratné. Obvykle vám lékař při tomto zjištění předepíše tolik známý B-komplex. Nicméně z dlouhodobého a hlavně preventivního hlediska bych ale určitě doporučovala upravit své stravovací návyky a naučit se připravovat jídla, která budou zárukou kvalitního dlouhého života bez trápení a obtíží. Pokud si nejste jisti, jak začít, ozvěte se, ráda vám budu nápomocna.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *