jídlo chutně a zdravě,  zdravé potraviny

Mák má opravdu zazračnou sílu a moc!

Určitě to na vás občas přijde. Chuť na mák. V koláči, závinu či na nudle s mákem. Málokdy si uvědomujeme, že nám tělo samo dává najevo, že potřebuje látku obsaženou v nějaké potravině. Pokud tedy nejsme závislí na čokoládě a brambůrkách, to je ale na jiný článek. V současné době mák až tak často v kuchyni nepoužíváme a je to opravdu velká chyba. Přitom v jeho pěstování drží Česká republika světové prvenství již několik let! 

Nejstarší doložené nálezy máku datujeme až do roku 2 000 př. n. l. v kolových stavbách na úpatí Alp. Dokonce bychom i našli řecké město, které se dříve nazývalo Makon. Odtud se získalo i synonymum pro opium, které se využívalo pro tlumení bolesti. Bohužel se s mákem táhne i jeho drogová minulost a narkomanie. To dobré z něj ale můžeme bez obav využít i v dnešní době, jelikož zralá semena máku opium neobsahují vůbec. 

Mák je jednoduše řečeno multivitamín se zázračnými léčivými účinky

Vitamín E, kterého obsahuje velké množství, působí na naši pokožku, nehty, vlasy i zuby a napomáhá k jejich pevnosti a pružnosti. Také na nás působí jako elixír mládí díky antioxidačním účinkům. 

Obsahuje také draslík, železo, fosfor a hořčík, neuvěřitelné množství bílkovin, vlákniny, tuků a především kyselinu linolovou. Vápníku obsahuje dokonce až 12x více než mléce a 3x více než v mléčných výrobcích! 

Jeho konzumace působí preventivně proti rakovině, snižuje krevní tlak a léčí respirační onemocnění. Díky vysokému obsahu vápníku je doporučován při boji proti osteoporóze, podporuje krvetvorbu, působí proti stresu. 

Makový olej 

Makový olej se vyrábí za studena, lisováním zralých makových semen. Nachází nejen využití v kuchyni, ale i v kosmetice. Má jemnou vůni a vzdáleně připomíná chuť oříšků.  Je možné jej využít při pečení, do salátů či při přípravě škubánků a sladkých jídel. 

Zajímavé je, že se může používat i během těhotenství a kojení. Pomáhá při migréně, únavě všeho druhu a dokonce se doporučuje pro správnou činnost srdce. Při onemocnění jako je angína či anémie je také vhodným léčebným doplňkem. 

Pokud chceme vyhladit vrásky, zbavit se lupů či jiných kožních trápení, můžeme jej použít bez obav i zevně. Dokonce pomůže i při masážích a na uvolnění svalových křečí. 

Makový olej konzumujeme i samotný dvakrát denně po lžičkách ráno a večer pro zvýšení léčebného účinku. 

V poslední době je dokonce hitem i makové mléko, které je výbornou alternativou pro ty, co mají alergii na laktózu či chtějí zdravěji žít a jíst. Cenově je sice dražší, ale stojí za vyzkoušení. 

Pokud se vám zdají vlastnosti máku neuvěřitelné, až možná přehnané, nezbývá vám nic jiného než se přesvědčit na vlastní kůži. Mezi námi, není teď ten správný čas a chuť upéct si pořádný makový závin nebo koláče?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *